Ki nem szereti a finom mozart tortát vagy bármilyen finom édesws vagy sós süteményt?
Itt az elkészítésüket láthatod.
További képek a sütiről:
Szavazatok: 5 Átlag: 5
|
5 dkg keserű kakaópor
25 dkg porcukor
2 dl víz
50 dkg háztartási keksz
0,3-0,5 dl rum
25 dkg Rama
A háztartási keksz felét ledaráljuk, másik felét kisebb darabokra törjük. A vizet egy lábasba öntjük, a porcukrot, a kakaót és a Ramát hozzáadjuk, kevergetve 5-6 percig főzzük. A tűzről lehúzzuk, a rummal ízesítjük, a kétféle kekszet belekeverjük. Egy őzgerincformát folpackkal kibélelünk, a kekszes masszát elsimítjuk benne. Amikor kihűlt, 2-3 órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen. Tálaláskor vágódeszkára borítjuk, a folpackot lehúzzuk róla, és a keksztekercset kisujjnyi vastagon fölszeleteljük.
A kekszes masszát reszelt citrom- vagy narancshéjjal, mazsolával, durvára vágott mogyoróval, vagy mandulával is ízesíthetjük.
A recept a sütigyártól.
.......................................................................................................................
Szavazatok: 5 Átlag: 5
|
3 dl tej
4 evőkanál porcukor
1 csomag (49 g) Dr. Oetker Eredeti Puding Csokoládé
1 evőkanál keserű kakaópor
1 nagy doboz kerek háztartási keksz
12,5 dkg Rama
Elkészítjük a krémet. Ehhez 2 deci tejet egy kis lábasba öntünk, beleszórjuk a porcukrot, és fölforraljuk. A pudingport és a kakaót a maradék tejjel elkeverjük, majd lassan a forró tejbe csorgatjuk. Szünet nélkül kevergetve kis lángon addig főzzük, amíg sűrű pudingot nem kapunk. Ezután levesszük a tűzről, a Ramát jól elkeverjük benne, és megvárjuk amíg langyosra hűl. Egy nagy, hosszúkás tálcára, kb. 40 cm hosszú alufóliadarabot fektetünk. A kekszeket egyenként megkenjük a kakaós krémmel, és egymáshoz tapasztjuk őket, hogy rudat alkossanak. Ezt a kekszrudat az alufólia közepére fektetjük, és szorosan beletekerjük. Hűtőszekrénybe tesszük, és 1 napon át pihenni hagyjuk. Tálaláskor kicsomagoljuk, éles késsel ferdén, 1 centi vastag szeletekre vágjuk. Ne féljünk, nem fog szétesni, a krém összefogja!
Még finomabb, ha a keksztekercset olvasztott csokoládéval is bevonjuk. Ehhez a hűtőben pihentetett rudat kicsomagoljuk, 15 deka olvasztott csokoládét egyenletesen ráöntünk, elkenegetjük, és visszatesszük a hűtőbe.
További képek a sütiről:
Szavazatok: 5 Átlag: 5
|
25-30 dkg porcukor
3 dl tej
1 csomag (49 g) Dr. Oetker Eredeti Puding Vanília
50 dkg fagyasztott gesztenyemassza
2 evőkanál rum
20 dkg Rama
2 evőkanál keserű kakaópor
6 evőkanál finomliszt
fél csomag Dr. Oetker Sütőpor
6 evőkanál porcukor
6 tojás
10 dkg Rama
finomliszt
Rama
2 evőkanál keserű kakaópor
3-4 evőkanál kristálycukor
6 dl habtejszín
1 csomag Dr. Oetker Habfixáló
A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük habbá verni.
Amikor már kezd kifehéredni, habosodni, kanalanként, állandó keverés mellett hozzáadjuk a kristálycukrot. Amikor már eléggé kemény a hab, akkor belecsepegtetjük először az ecetet, majd hozzáadjuk a keményítőt is. 1-2 percig még tovább keverjük.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral (vagy szilikonlappal, arra nem ragad rá a habcsók, és sütés után szépen elválik), majd ízlés szerinti formában rákanalazzuk a keményre vert habot. Tetejét a kanállal kicsit megütögetjük, hogy kis kráterek keletkezzenek a hab tetején, ezekbe kerül majd a krém.
Előmelegített sütőben kb. 130-140 fokon (én légkeverésnél 120 fokon, 50 percig) 55-60 percig szárítjuk. Ezután a sütőt kikapcsoljuk, és kb. 30 percig a csukott ajtajú sütőben hagyjuk még száradni. Végül a sütőajtót kinyitva hagyjuk kihűlni, ha már csak langyos, akkor kivesszük, és így hűtjük ki teljesen.
A krémhez a mascarponét a tejföllel simára keverjük, majd hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Jó habosra keverjük, majd a teljesen kihűlt habcsók tetején lévő kis kráterekbe kanalazzuk.
Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, majd félbevágjuk. Ezután a krém tetejére pakoljuk.
A csokoládét gőzfürdő fölött felolvasztjuk, majd az eper tetejére csorgatjuk. Pár percet várjunk, míg a csokoládé megdermed.
Tálaláskor éles késsel ízlés szerint felszeleteljük.
Hozzávalók a tésztához: 3 db tojás, 6 dkg búzaliszt, 2 evőkanál víz, 6-8 db Polisett, 1 kávéskanál Rama,késhegynyi sütőpor.
Hozzávalók a krémhez: 1 csomag vaníliaízű pudingpor, 3 dl zsírszegény tej, 6-7 db Polisett, 50 dkg ribizli, 1,5 dl víz, 3 kávéskanál zselatinpor
Elkészítés: A piskótát a málnatortánál leírtak szerint készítjük el. Amikor a tészta kihűlt, ráöntjük a pudingporral készített vaníliakrémet és megszórjuk a ribizli szemekkel. Közben a zselatinport leöntjük a hideg vízzel, majd 10-15 perces pihentetés után addig melegítjük, amíg a zselatin feloldódik. A maradék ribizlit szitán áttörjük, 2-3 szem Polisettel ízesítjük, és a kihűlt zselatinos vízhez keverjük. Ráöntjük a gyümölcsre, majd hűtőszekrényben megdermesztjük. Forró vízbe mártott késsel vágjuk egyenletes szeletekre. Ízlés szerint bármilyen gyümölccsel elkészíthető.
1 szelet energiatartalma összesen: 395 kJ (94 kcal)
Szénhidráttartalma összesen: 13 g
A recept a receptbarlangtól származik.
..............................................................................................................
Hozzávalók: 50 dkg marcipán massza, 19 dkg vaj, 20 dkg barnacukor, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 4 simára kevert tojás, 16 dkg rétesliszt, 2 kiskanál sütőpor, 40 dkg mazsola, 10 dkg félbevágott cukrozott vagy aszalt cseresznye, 2 evőkanál baracklekvár.
1. Egy 17 cm átmérőjű kerek tortaformát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk, az alját és az oldalát sütőpapírral kibéleljük. 30 dkg marcipánmasszát két alufólia lap között egy tányér segítségével 20 cm átmérőjű körré nyújtjuk, körülvágjuk. Ugyanezt megismételjük a maradék marcipánmasszával.
2. A vajat a cukorral meg a reszelt citromhéjjal jó habosra keverjük, a tojásokat apránként beledolgozzuk. A lisztet a sütőporral elkeverjük, és két evőkanálnyit a masszába forgatunk. A maradék lisztet a gyümölccsel összekeverjük, úgy adjuk a tésztához. A massza felét az előkészített formába simítjuk, a vékonyabb (20 dkg-os) marcipánlapot ráfektetjük, lenyomtatjuk.
A maradék tésztamasszát rátöltjük, a tetejét elsimítjuk. A bemelegített sütőben kb. 1 óráig sütjük, majd a meleget 150 C-ra csökkentve még 45-60 percig hagyjuk a sütőben. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos massza. A tortát a sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk langyosra kihűlni.
3. A torta tetejét baracklekvárral megkenjük, és a második marcipánlapot ráfektetjük, a szélét újunkkal kissé megnyomkodjuk, hogy cakkos legyen. A kész tortát grillsütőbe tesszük, hogy a teteje kissé megpiruljon, majd teljesen kihűtjük.
Porcukorral meghintjük, és apró marcipántojásokkal díszíthetjük. A torta derekára szalagot kötve még szebbé tehetjük ezt az ünnepi süteményt
Tárolás: Mivel ez a torta nem tartalmaz alkoholt, és marcipán a bevonata, akár négy hétig is frissen eltartható. Ha párás az idő, jól záródó fémdobozban, a hűtőszekrényben ajánlatos tartani.
Jó tudni: Ezt a gyümölcstortát Angliában hagyományosan húsvétkor, illetve anyák napjára készítik.
Elkészítési idő: kb. 3 óra
A recept a receptbarlangtól származik.
Köszönöm.
............................................................................................................
Többi finom puncstorta és mindenféle nyalámság:
www.mindmegette.hu
www.sutigyar.hu
www.receptbarlang.hu
www.nosalty.hu
..............................................................................................................